„Koloidy, czyli co mają ze sobą wspólnego: smog, majonez i greckie Ouzo”- to temat kolejnego wykładu w ramach Akademii Ciekawej Chemii na Wydziale Chemii Uniwersytetu Łódzkiego, który odbył się
20 listopada 2024 roku.
Wykład dotyczył układów koloidalnych.
Na wykładzie przedstawiona została definicja koloidów, omówione zostały różne rodzaje koloidów, ze zwróceniem uwagi na ich występowanie w otaczającym świecie. Omówione były struktury i charakterystyczne właściwości układów koloidalnych (cząsteczkowych, fazowych i micelarnych (asocjacyjnych). Mowa była też o roztworach związków powierzchniowo czynnych, emulsjach, mikroemulsjach i emulsjach bezsurfaktantowych. Zostały przedstawione informacje o strukturze emulsji, pumeksu, zawiesiny. Uczniowie dowiedzieli się jak tworzy się smog, jaka jest jego struktura i jaki wpływ ma na otoczenie. Wykład przerywany był doświadczeniami które potwierdzały informacje teoretyczne. Dlaczego pewne roztwory mieszają się szybciej a inne wolniej (ruchy Browna), na czym polega efekt Tyndalla i od czego zależy stożek świetlny w roztworze? Zaprezentowana została wiedza z zakresu roztworów, które zawierają rozpuszczone białka ( kazeina) i fosfolipidy (lecytyna znajdująca się w żółtku jaja kurzego). Każdy miłośnik kąpieli powinien wiedzieć o strukturze miceli i oczywiście w jaki sposób działają środki powierzchniowo czynne.
Wykład z ogromną dawką wiedzy maturalnej, życiowej i dużą ilością doświadczeń fizyczno- biologiczno- chemicznych, które towarzyszą nam każdego dnia.
Po zakończeniu wykładu uczniowie zostali zaproszeni na pokazy laboratoryjne przygotowane przez studentów Naukowego Koła „Orbital” działającego na Wydziale Chemii.
Na zajęcia z uczniami naszej szkoły wybrał się p. prof. Rafał Oszczęda.